10 Tips για να κερδίζετε περισσότερα με λιγότερο κόπο

Του Δημήτρη Μήτου
Για να σας προλάβουμε, δεν αγαπάμε το γέρο σπαγγοραμένο Σκρούτζ. Δεν είμαστε υπέρ της μιζέριας. Όμως από την άλλη στις επιχειρήσεις, οφείλεις να είσαι προσεκτικός και να διαφυλάσσεις το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων της. Ακολουθούν 10 συμβουλές για επιχειρηματίες που σέβονται κυρίως τον δικό τους κόπο και την επάνδυσή τους.
• Να κυνηγάτε τα καλύτερα και να είσαστε πάντα προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Μια ολόκληρη γενιά επιχειρηματιών, από το 2008 έως και σήμερα καταστράφηκε γιατί θεωρούσε ότι το πάρτι θα συνεχίζονταν για πάντα. Οι καλύτερες επιχειρήσεις είναι συντηρητικές με τα μετρητά, ακόμη και κατά τη διάρκεια των καλών περιόδων. Ακόμα κι όταν τα πράγματα πάνε εξαιρετικά για την επιχείρησή σας, εσείς να περιμένετε και να προετοιμάζεστε για τις βροχερές γκρίζες μέρες.
• Γίνετε ορθολογιστές. Κόψτε τα περιττά κοστολόγια. Πρώτα να κερδίζετε και μετά να ξοδεύετε.
• Πουλήστε αχρησιμοποίητα ή περιττά περιουσιακά στοιχεία. Τα χρήματα που θα αποκτήσετε, όσο λίγα κι αν είναι, σίγουρα μπορείτε να τα αξιοποιήσετε καλύτερα.
• Εάν είστε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, θα πρέπει να ζητάτε μεγάλες προκαταβολές για τα έργα που αναλαμβάνετε. Το 50% της προκαταβολής θα πρέπει να είναι το μικρότερο ποσό που θα πρέπει να απαιτήσετε προκειμένου να ξεκινήσει ένα έργο.
• Αν είστε εμπορική επιχείρηση ή παραγωγική μονάδα, προσοχή στα αποθέματα. Κρατήστε τόσο στοκ, όσο είναι απαραίτητο για να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες των πελάτών σας.
• Να είστε γρήγοροι και τυπικοί όταν πρόκειται για πληρωμές. Μην περιμένετε. Όσο πιο σύντομα στέλνετε ένα τιμολόγιο τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθείτε. Οι πελάτες που σαν πληρώνουν με καθυστέρηση και δεν τηρούν την συμφωνία σας, σκοτώνουν την ρευστότητά σας.
• Επαναδιαπραγματευτείτε τα πάντα. Ναι, μπορείτε πάντα να μειώσετε το κόστος. Το μίσθωμα του γραφείου σας ή του καταστήματός σας. Μειώστε το ενεργειακό κόστος της επιχείρησης.
• Μην ξοδεύετε σε τίποτα που θα ήταν “ωραίο” να έχετε. Πληρώνετε μόνο για πράγματα που αυξάνουν τα έσοδά σας. Εννοείται ότι νιώθουμε όμορφα αν το γραφείο μας είναι τεράστιο και βλέπει θάλασσα αλλά καλό είναι να αναρωτηθούμε αν είναι απαραίτητο αυτή την χρονική περίοδο ν’ αυξήσουμε κατά πολύ το μηνιαίο ενοίκιο.
• Προσφέρετε στους πελάτες σας, κίνητρα για την έγκαιρη πληρωμή.
• Μην δουλεύετε για τσαμπατζήδες. Αν δεν θέλουν να πληρώσουν να πάνε αλλού. Να το κάνουν μόνοι τους. Σκεφτείτε όταν δουλεύετε για τους τσαμπατζήδες, χάνετε κάποιους πελάτες που θα σας έδιναν τα ωραία τους λεφτάκια.

Related posts

ΒΡΑΒΕΙΑ FRANCHISE 2023

6 Λόγοι που η ΣΥΓΓΝΩΜΗ σε κάνει δυνατό!

Μα που πήγε το προσωπικό, Αφεντικό;