ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ FRANCHISE | ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - THE WAY

Στην ζωή και στην επιχειρηματικότητα έχουμε συνηθίσει να παρασυρόμαστε και να μπλέκουμε σε δύσκολες καταστάσεις. Πιο κάτω αναλύουμε 5 συνηθισμένους μύθους που ακούμε στο χώρο του Franchise, κυρίως από τους υποψήφιους Franchisees.

1. Φαίνεται πολύ κίνηση στα μαγαζιά του δικτύου.

Και στην Ομόνοια έχει πολύ κίνηση αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι στέκι για αστέγους και ναρκομανείς. Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Το μάθαμε πια ή θα έπρεπε να το έχουμε ήδη μάθει. Δεν σημαίνει, ότι σε κάποιο μαγαζί που μπαινοβγαίνει κόσμος, ότι είναι δεδομένο ότι βγάζει χρήματα. Για να περισσέψουν κέρδη για τον επιχειρηματία, θα πρέπει να πληρωθεί το προσωπικό, να πληρωθεί το ενοίκιο, τα λειτουργικά έξοδα και φυσικά ο συνέταιρος κάθε επιχειρηματία: το κράτος με τους ατέλειωτους φόρους. Οπότε και εδώ η θεωρία της σχετικότητας έχει την απόλυτη εφαρμογή της.

2. Δεν έχει κλείσει ούτε ένα μαγαζί.

Κοιμήσου και παρήγγειλα… Μπορεί τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν, αλλά εσύ δεν γνωρίζεις πόσα χέρια έχουν αλλάξει. Δηλαδή ξεκινάει ο πρώτος ταλαίπωρος, χάνει τα χρήματά του, του δίνουν τα μισά από όσα επένδυσε και το αγοράζει ο δεύτερος καλόπιστος εκκολαπτόμενος επιχειρηματίας στην αρχική τιμή. Αν δεν τα καταφέρει κι αυτός παίρνει την σειρά στη σπεκουλοδρομία ο τρίτος Franchisee και ούτω καθ’ εξής. Αν μεταβιβάζονται συνεχώς καταστήματα, αυτό δεν είναι καλό σημάδι, ούτε και φαίνεται εξαιρετική προοπτική για το μέλλον σας.

3. Φαίνονται καλοί άνθρωποι…

Γλυκό μου κι άδολο παιδί, τι περίμενες; Να σε αποπάρουν; Να σου πουν τα δυσάρεστα; Ρώτα όλους τους χωρισμένους για την πρώτη τους συνάντηση με τους πρώην τους. Όλοι ανεξαιρέτως θεώρησαν ότι πρόκειται για τον καλύτερο άνθρωπο στη γη, ο οποίος θα τους οδηγήσει στην ευτυχία. Μετά ήρθαν τα δύσκολα και τα στενάχωρα. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και στο Franchising αν δεν προσέξεις κι αν δεν κάνεις τη σωστή επιλογή.

4. Αναπτύσσονται συνεχώς!

Αυτό θα είναι καλό για σένα εφόσον έχεις μετοχές στην εταιρία του Franchisor. Εννοείται ότι είναι σημαντικό ένα δίκτυο Franchise να εξαπλώνεται και να δημιουργεί σημεία σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας και γιατί όχι και του πλανήτη. Βεβαίως παίζει σπουδαίο ρόλο κατά την διαδικασία της ανάπτυξης ο σεβασμός των υφιστάμενων Franchisee και η δημιουργία κερδοφορίας για κάθε συνεργάτη. Υπάρχουν αλυσίδες franchise, που πυκνώνουν τόσο πολύ το δίκτυό τους, που στραγγαλίζουν και αποδυναμώνουν εντελώς τους υφιστάμενους συνεργάτες τους. Επίσης είναι δεδομένο ότι οι οικονομίες κλίμακας, επιτυγχάνονται από τη δύναμη που έχει μια μεγάλη ομάδα. Το σημαντικό είναι βέβαια, τα οφέλη να τα καρπώνονται και ο Franchisor αλλά οπωσδήποτε και οι Franchisees.

5. Είναι πολύ κερδοφόρα η εταιρία.

Ισχύει ότι και παραπάνω. Προφανώς πρέπει να επιλέξεις μια υγιή εταιρία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεργαστείς με κάποια εταιρία που έχει οικονομικά προβλήματα και παραπαίει. Προφανώς όμως πρέπει να αναζητήσουμε να συνεργαστούμε μ’ έναν συνεργάτη ο οποίος παλεύει και φροντίζει οι άνθρωποι που επένδυσαν στην ιδέα του, οι άνθρωποι που τον εμπιστεύτηκαν να είναι χαρούμενοι καθώς θα κερδίζουν από αυτή την επιλογή τους. Οπότε εσείς, θα πρέπει να μιλήσετε με τους υφιστάμενους franchisees, να δείτε κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που παρουσιάζει η επιχείρησή franchise στο συγκεκριμένο δίκτυο. Αυτό πρέπει να είναι και το ουσιαστικό βαρόμετρο για την τελική σας επιλογή.