Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Συμβαίνει και στους πιο έξυπνους ανθρώπους. Δεν αρκεί να έχεις πολύ υψηλό IQ. Η επιτυχία κυρίως βασίζεται στην αποφυγή των μοιραίων σφαλμάτων.
Σε αυτό το άρθρο, θα περιγράψω 10 λάθη που οι έξυπνοι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να αποφεύγουν εάν θέλουν να είναι πιο επιτυχημένοι.
1. Καλή είναι η θεωρία, αλλά χωρίς πράξη δεν υπάρχει αποτέλεσμα.
Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία είναι σημαντικά στοιχεία για την κατάκτηση της επιτυχίας, αλλά το πιο σημαντικό από όλα, είναι η δράση. Είναι σπουδαίο να οργανώνεσαι, να μελετάς και να σχεδιάζεις το δρόμο προς την επιτυχία. Μην το παρακάνεις. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σηκώσεις τα μανίκια σου, να μπεις στη δράση και να περπατήσεις το δρόμο που τόσο καλά σχεδίασες.
2. Διάσπαση
Είναι σύνηθες γνώρισμα, χαρακτιριστικό των έξυπνων ανθρώπων. Το μυαλό τους τρέχει γρήγορα, έχουν την δυνατότητα να σκέφτονται πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Η δυνατότητα αυτή, είναι ευχή και κατάρα. Ευχή, γιατί έτσι έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίζουν γρήγορα τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στο δρόμο τους και παράλληλα προσαρμόζονται σε διαφορετικές προκλήσεις. Κατάρα είναι, γιατί χάνονται μέσα στις σκέψεις και στα σχέδια. Κατάρα είναι, γιατί συχνά χάνουν την ουσία και τον στόχο τους πελαγοδρομώντας ανάμεσα σε μεγαλοπήβολα σχέδια και όνειρα που σπάνια δοκιμάζουν να τα υλοποιήσουν.
3. Γιγάντωση
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι, έχουμε μια φυσική τάση να υπερβάλλουμε τα πράγματα. Την διαδικασία αυτή, συνήθως την κάνουν ακόμα πιο μεγάλη, οι έξυπνοι άνθρωποι. Έτσι, όσο περισσότερο υπερβάλλουμε, τόσο πιεζόμαστε, τόσο δικαιολογούμε τον ευατό μας και τόσο περισσότερο τα παρατάμε. Προφανώς τίποτα δεν είναι απλό και εύκολο. Αν όμως εμείς το μεγενθύνουμε, δίνοντάς του μία τεράστια διάσταση, τότε πείθουμε τον ευατό μας ότι έχουμε μπροστά μας ένα βουνό γεμάτο, δύσκολα και ανυπέρβλητα εμπόδια που ένας άνθρωπος είναι σχεδόν αδύνατον να τα περάσει. Καθώς λοιπόν δημιουργήσαμε μόνοι μας τις δυσκολίες στη ζωή μας, δημιουργούμε ταυτόχρονα, τις αιτίες τις θλίψης και της παραίτησης. Μία άλλη διάσταση αυτής της διαδικασίας, είναι σχεδόν σαν κάποιοι άνθρωποι να χρειάζεται να δημιουργήσουν πολύπλοκες λύσεις, απλά και μόνο για να αποδείξουν στον εαυτό τους και τους άλλους, πόσο έξυπνοι είναι πραγματικά.
4. Πελαγοδρομούν
Έχετε ακούσει την φράση, από αθλητικό αναλυτή: «ο αθλητής αυτός παίζει πολύ έξυπνο παιχνίδι». Υπάρχουν πυγμάχοι που δεν είναι τόσο δυνατοί όσο ο αντίπαλός τους κι όμως νικούν. Υπάρχουν μπασκεμπολίστες που είναι σχετικά κοντοί για το άθλημα κι όμως ελίσσονται, βλέπουν τις τρύπες και τους διαδρόμους και πετυχαίνουν πόντους απέναντι στα μεγαθήρια. Θυμηθείτε τον Νίκο Γκάλη, που υπερνικούσε κάτω από τα καλάθια τρείς ή τέσσερις παίκτες με ύψος γύρω στο 2,10 cm. Ακόμα και χώρες, όπως η Ελβετία, λειτουργούν έξυπνα. Μία μικρή χώρα, έχει γίνει πάμπλουτη διότι σχεδίασε και λειτούργησε έξυπνα. Αντίθετα στην Ελλάδα, ενώ διατεινόμαστε ότι είμαστε έξυπνοι, παιδευόμαστε, δουλεύουμε πολύ, αλλά τελικά δεν κάνουμε βήμα εμπρός. Χρειάζεται λοιπόν, μελέτη, σχέδιο, και συνέπεια στη δράση. Θυμηθείτε, η ανάγκη είναι η μητέρα της εφεύρεσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου τον στόχο και πρέπει να βρούμε την πιο γρήγορη κι εύκολη διαδρομή για να τον προσεγγίσουμε.
5. Κακή επικοινωνία
Επειδή οι έξυπνοι άνθρωποι είναι και γρήγοροι, θεωρούν ότι έτσι είναι κι όλοι οι υπόλοιποι. Επίσης θεωρούν ότι όλο τον λαβύρινθο που έχουν στον μυαλό τους, μπορούν να τον αντιληφθούν οι συνεργάτες τους, απλά με μία φράση. Είναι βέβαιο, ότι δεν μπαίνουν στην θέση του άλλου και τον προσπερνούν χωρίς να έχουν σιγουρέψει τουλάχιστον ότι έχουν γίνει κατανοητοί. Όταν επικοινωνούμε, είναι ευθύνη του ατόμου που στέλνει το μήνυμα να βεβαιωθεί ότι έχει ληφθεί κι έχει κατανοηθεί από το δέκτη. Πρέπει να εξηγήσουμε τα πράγματα καθαρά και απλά. Όταν οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν, τότε μπορούν να εφαρμόσουν. Αλλιώς ο καθένας θα κάνει το δικό του. Προφανώς αυτή η διαδικασία κακής επικοινωνίας, μπορεί με ευκολία να οδηγήσει σε αποτυχία.
6. Παραίτηση
Είπαμε οι έξυπνοι άνθρωποι είναι ικαι ονειροπόλοι. Έχουν οραματιστεί όλα τα στάδια και φυσικά την κατάκτηση του στόχου. Έτσι, στην περίπτωση που πάει κάτι στραβά, σοκάρονται, απογοητεύονται και απογοητεύουν και τα παρατάνε. Σπάνια μία και μοναδική μάχη, κρίνει τον πόλεμο, ειδικά στις επιχειρήσεις. Και στη ζωή ισχύει το ίδιο. Όλοι οι σπυδαίοι και διάσημοι άνθρωποι έχουν μια σειρά από αποτυχιες και ήττες πριν τελικά νικήσουν και κατακτήσουν την επιτυχία. Δυστυχώς η ήττα είναι αναπόφευκτη. Η μεγάλη διαφορά των επιτυχημένων ανθρώπων, είναι το πείσμα, η συνέπεια ως προς τον τελικό στόχο και η δύναμή τους να σηκώνονται και να ξαναπροσπαθούν με περισσότερο πάθος μετά από μία ήττα.
7. Συγκεντρωτισμός
“Θα τελείωνα πιο γρήγορα αν το έκανα μόνος μου” είναι μια φράση που συχνά ακούτε από εκείνους που θεωρούν ότι κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει ουσιαστικά. Αντίθετα θεωρούν ότι όλοι τους δυσκολεύουν και τους δημιουργούν προβλήματα. Μία ρήση λέει: Αν θες να πας γρήγορα πήγαινε μόνος σου, αν θες να πας μακριά πήγαινε με την ομάδα. Βεβαίως αν εμείς που κάνουμε τους έξυπνους, τα έχουμε ατάκτως ερρημένα στο μυαλό μας, δεν τα επικοινωνούμε και σωστά, μάλλον δεν φταίνε οι άλλοι. Η συμβουλή της ημέρας στους έξυπνους ανθρώπους είναι, να ξεκαβαλικέψουν το καλάμι, να σεβαστούν τους γύρω τους και να συνεργαστούν για να πετύχουν στον κόσμο των επιχειρήσεων.
8. «Δεν ακούω κουβέντα»
Βρισκόμαστε στην εποχή που η μεγαλύτερη δύναμη είναι η πληροφορία. Οι μεγαλύτερες εταιρίες διενεργούν πανάκριβες έρευνες για να μάθουν τι σκέφτεται ο καταναλωτής. Το ίδιο κάνουν και τα κόμματα για τους ψηφοφόρους τους. Αν λοιπόν κάποιος θεωρεί ότι τα ξέρει όλα, γιατί απλά είναι έξυπνος και υποθέτει ότι είναι εντωλώς περιττή η πληροφορία, η ανατροφοδότηση (feedback) και η έρευνα, τότε μάλλον σαν τυφλός οδεύει κατευθείαν προς την αποτυχία. Για να βελτιώσουμε την απόδοση, πρέπει να λάβουμε ανατροφοδότηση. Ίσως χρειαστεί να επανασχεδιάσουμε την διαδρομή και τη μέθοδο προκειμένου να κατακτήσουμε το στόχο μας.
9. 100%
Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερου και του καλύτερου το τέλειο. Οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα ανάλυσης των δεδομένων. Σπάνια όμως για οτιδήποτε καινούριο θέλεις να κάνεις, στην ζωή και στις επιχειρήσεις, οι συνθήκες είναι ιδανικές. Έτσι, συμβαίνει συχνά, επειδή υπάρχουν ορατές δυσκολίες, οι έξυπνοι άνθρωποι να φοβούνται περισσότερο από κάποιον που ενδεχομένως να λειτουργεί με το συναίσθημα και τελικά να μην το αποφασίζουν. καν να προσπαθήσουν.
10. Υπεροψία
Το κατάλαβες μόνος σου από μικρός ότι είσαι έξυπνος. Σου το έλεγε και η μανούλα και ο παππούς σου. Αργότερα στο σχολείο πραγματικά ξεχώριζες. Έγινες κι απουσιολόγος. Τι ωραία. Αν δεν το ξέρεις, θα πρέπει να σε πληροφορήσω ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες έξυπνοι άνθρωποι που πεινάνε. Άνθρωποι με πολύ υψηλό IQ και υψηλή ταχύτητα σκέψης που όμως δεν τα κατάφεραν. Πρόσεξε, η υπεροψία είναι αρρώστια. Σε τυφλώνει, σε κάνει εριστικό κι αντιπαθητικό. Σε κάνει ευάλωτο. Η πραγματική εξυπνάδα, είναι να χρησιμοποιήσεις τις ξεχωριστές σου ικανότητες με σχέδιο. Να ακούσεις με προσοχή τις συμβουλές εκείνων που πέτυχαν στον κόσμο των επιχειρήσεων. Ν’ ανακαλύψεις και να χρησιμοποιήσεις τις ικανότητες των συνεργατών σου με σεβασμό. Να δουλέψεις με πάθος και με συνέπεια κι έτσι τελικά θα πετύχεις.
10 σοβαρά λάθη που κάνουν έξυπνοι άνθρωποι
προηγούμενο άρθρο