7 ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ | ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - THE WAY
ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ
Συχνά οι πιο απλές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχει η επιχείρηση σας. Εάν θέλετε πραγματικά να κατακτήσετε την επιτυχία, δουλέψτε με σχέδιο, πάθος και οργάνωση. Κανένας σύμβουλος επιχειρήσεων, κανένας μέντορας δεν μπορεί να σας βοηθήσει αν δεν είσαστε προσηλωμένοι στο στόχο σας.
1. ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
- Να είστε συγκεκριμένοι. Εάν δεν είστε σαφείς σχετικά με τους στόχους σας δύσκολα θα τους κατακτήσετε. Δεν μπορεί να ξεκινήσεις χωρίς πυξίδα, χωρίς να έχεις χαράξει πορεία και να περιμένεις να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι. Ακόμα και τα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχαν τα σημερινά σύγχρονα όργανα, οι άνθρωποι χάρασσαν την πορεία τους με βάση την κίνηση του Ήλιου η των αστεριών.
- Ονειρευτείτε. Οραματιστείτε. Συνδέστε τον στόχο σας με μια εικόνα. Θα μπορούσε να είναι μια ομάδα νέων πελατών ή μια βελτιωμένη έκδοση μιας εφαρμογής. Ό, τι και αν είναι, συνδέστε το με μια εικόνα. Οπτικοποιήστε καθημερινά. Η επανάληψη το καθιστά πιο πραγματικό. Το φέρνει κοντά σας. Μην επηρεάζεστε και μην παρεκκλίνετε. Μόνο βελτιώσεις επιτρέπονται. Πρόκειται για το δικό σας όνειρο, μην αφήνετε τους άλλους να το σκοτώσουν.
2. ΠΑΛΕΨΤΕ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ
Μια βέλτιστη λειτουργία θα υπερκεραστεί από μια επιχείρηση που λειτουργεί με τη μεγίστη απόδοση για διαφόρους λόγους:
- Ειδικά το πρώτο διάστημα, όσο τελειομανής και να είστε, θα πρέπει να κάνετε κάποιους συμβιβασμούς. Ειδικά αν δεν διαθέτετε τεράστια κεφάλαια. Φυσικά δεν εννοούμε συμβιβασμούς που αφορούν στις αξίες σας. Αναφερόμαστε σε συμβιβασμούς που αφορούν στις συνθήκες εργασίας, στις διαδικασίες ή στα ωράρια. Πρέπει στην εκκίνηση να τα δώσετε όλα. Να κατακτάτε νίκες κάθε μέρα. Να προκαλείτε ενθουσιασμό στην ομάδα και στους πελάτες σας. Διαφορετικά σύντομα θα αρχίσουν τα προβλήματα και δυστυχώς θα δείτε τους υπάλληλους σας να πηδούν έξω από το κατά τα αλλά υπέροχο πλοίο σας.
- Θα πρέπει να δουλεύετε με ισορροπία και με ασφάλεια. Τόσο όσο, άντε και λίγο παραπάνω. Μην παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό σας αν ξεκινήσουν τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα από ότι τα είχατε σχεδιάσει. Χρειάζεται ωριμότητα και σύνεση. Αναπτύξετε την επιχείρηση σας με ρυθμό που θα σας επιτρέπει να διαχειριστείτε και να χρηματοδοτήσετε την ανάπτυξη της.
- Στις μέρες μας πολλές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται το προσωπικό τους. Αυτή είναι μια φθηνή αλλά ανήθικη χρηματοδότηση. Με βοηθό σας την υψηλή ανεργία, μπορείτε εύκολα να εξαναγκάσετε τους ανθρώπους σας να εργάζονται 12ωρες την ημέρα, και να τους πληρώνετε για οκτώ και με μισά ένσημα, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν θα έχετε ποιοτική εργασία. Επίσης θυμηθείτε ότι οι εργαζόμενοι σας είναι άνθρωποι και αν δεν τους σέβεστε θα πρέπει να τους φοβάστε. Έχουν κύκλο, φίλους, συγγενείς και μιλάνε. Σήμερα που όλοι μας είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι σε κοινωνικά θέματα, τέτοιες πρακτικές είναι απολύτως κατακριτέες και μάλλον κάνεις δεν θα δει με καλό μάτι τέτοιες επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμβουλή είναι να σεβαστείτε το προσωπικό σας.
- Μια έξυπνη διαφημιστική καμπάνια μπορεί να σας φέρει καινούριους πελάτες. Αν όμως δεν μπορείτε να τους εξυπηρετήσετε υποδειγματικά, καλύτερα να σταματήσετε. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να γεμίσετε το ταμεία σας αλλά μάλλον μακροπρόθεσμα, θα βλάψετε τη φήμη σας.
- Μην μεγαλώνετε την ομάδα σας γρηγορότερα από όσο μπορείτε να τους εκπαιδεύσετε. Ένας ανεκπαίδευτος πωλητής όσο καλές προσπάθειες και να κάνει, μπορεί να δυσαρεστήσει τους πελάτες σας.
Θυμηθείτε βήμα – βήμα!
3. ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΗΜΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ
- Πάντα να επιλέγετε την ασφάλεια έναντι της γρήγορης ανάπτυξης. Πριν λίγα χρόνια, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναπτύσσονταν με γεωμετρική πρόοδο. Χωρίς κεφάλαια, χωρίς οργάνωση, χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό βασίζονταν στην ατάκα «πάμε και θα τα φτιάξουμε στην πορεία». Δυστυχώς σήμερα οι περισσότερες από αυτές δεν υπάρχουν.
- Περιορίστε την δραστηριότητά σας. Μην είστε αυτός που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει. Ελαχιστοποιήστε τον ανταγωνισμό καθώς θα γίνεστε ξεχωριστοί σε έναν τομέα της δουλειάς σας. Πάντα να προσπαθείτε να γίνετε ο απόλυτος ειδικός στον κλάδο σας. Όταν είστε ο καλύτερος στην δουλειά σας, είναι απίθανο ότι κάποιος μπορεί να σας νικήσει.
- Επενδύστε στην προοπτική. Επικεντρωθείτε σε αγορές που είτε είναι αναπτυσσόμενες είτε σταθερές. Ποτέ μην εισέρχεστε σε μια συρρικνωμένη αγορά, ακόμη και αν είναι ελκυστική ως βραχυπρόθεσμη προοπτική.
- • Πηγαίνετε πέρα από τη γεωγραφική περιοχή σας. Όλοι θα θέλαμε η δουλεία μας να είναι στην επόμενο στενό από το σπίτι μας, αλλά αν οι ευκαιρίες είναι πιο μακριά μην βαριέστε.
- Μην ησυχάζετε. Ο εφησυχασμός είναι ο δρόμος που οδηγεί στην αποτυχία. Να ψάχνετε συνεχώς την καινοτομία. Οι ανταγωνιστές σας θα βλέπουν μόνιμως την πλάτη σας.
- Γίνετε πολύτιμοι. Δώστε στους πελάτες σας περισσότερα. Τουλάχιστον δώστε τους περισσότερα από όσα ο ανταγωνισμός σας είναι πρόθυμος να δώσει. Το επιπλέον μίλι είναι αυτό που δημιουργεί δυνατές μάρκες.
- Διαχειριστείτε την επιχείρηση σας σαν να περιμένατε να ζήσει για πάντα.
4. ΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ-ΣΤΟΧΟ ΣΑΣ
Δημιουργήστε μια λίστα και απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα:
- Ποιοι είναι οι καλύτεροι πελάτες σας;
- Ποιοι είναι οι πελάτες των ανταγωνιστών σας; Εάν η επιχείρηση σας είναι ολοκαίνουργια και δεν έχετε πελάτες, μελετήστε τον ανταγωνισμό σας. Ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας και που στοχεύουν; Υπάρχουν αγορές που οι ανταγωνιστές σας δεν πρόκειται να ακολουθήσουν;
- Να είστε πολύ συγκεκριμένοι σχετικά με τη δημογραφική στόχευση σας. Τα δημογραφικά στοιχεία των πελατών σας Β2C θα πρέπει να περιλαμβάνουν:
- Ηλικία
- Τοποθεσία
- Εισόδημα
- Εκπαίδευση
- Οικογενειακή κατάσταση
- Εθνικότητα
- Για τους πελάτες B2C εξετάστε επίσης ψυχογραφικά στοιχειά όπως:
- Προσωπικότητα
- Στάσεις
- Αξίες
- Η συμπεριφορά
- Τα ενδιαφέροντα
- Τρόπος ζωής
- Ιδανικά βασιστείτε σε έρευνες κι όχι σε εικασίες. Υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετές έρευνες από εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων.
- Τέλος, με βάση τα δεδομένα αναρωτηθείτε αν μπορείτε να προσελκύσετε ικανό αριθμό πελατών που θα σας προσφέρουν τα απαραίτητα έσοδα στην επιχείρηση σας;
5. ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΑΣ
Σκεφτείτε τους ανταγωνιστές σας ως τους δάσκαλους σας.
Υπάρχουν ατέλειωτα πολύτιμα πράγματα που μπορείτε να μάθετε από τους ανταγωνιστές σας:
- Τιμολόγηση - ο καθορισμός της σωστής τιμής είναι δύσκολος. Δεν υπάρχει πραγματική επιστήμη σε αυτό. Είναι περισσότερο σαν ένα πλέγμα της τέχνης και της επιστήμης. Μπορείτε να μάθετε τόσο πολλά από τη δομή των τιμών των ανταγωνιστών σας. Εάν είστε νέοι επιχειρηματίες μπορείτε άμεσα να μάθετε πως οι ανταγωνιστές σας χρεώνουν τους καταναλωτές για συγκρίσιμα προϊόντα ή για υπηρεσίες. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο.
- Μάρκετινγκ - μάθετε με ποιο τρόπο με ποια μέθοδο προωθούν τα
προϊόντα τους η τις υπηρεσίες τους. Παρακολουθήστε τα κοινωνικά δίκτυα, εγγραφείτε στις λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, ελέγξτε που και πως διαφημίζονται.
- Η ικανοποίηση του πελάτη – στις μέρες μας οι πελάτες είναι γρήγοροι και πρόθυμοι να μοιραστούν τα καλά και κυρίως τα κακά και τις άσχημες εμπειρίες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε κοινωνικά δίκτυα, φόρουμ, μηχανές αναζήτησης, ιστότοπους κ.λπ. Για να έχετε μια καλή ιδέα για το πως οι πελάτες μιλούν για τον ανταγωνισμό σας. Εάν οι πελάτες παραπονούνται, είναι η ευκαιρία σας να γίνετε η εναλλακτική λύση. Εάν οι πελάτες τους αγαπούν, θα πρέπει να γνωστοποιήσετε την παρουσία σας και να τους προσφέρετε κάτι περισσότερο.
- Λάθη - κάθε εταιρεία κάνει λάθη. Σας δίνουν ευκαιρίες να μάθετε και ελπίζω να τις αποφύγετε με τη δική σας επιχείρηση.
6. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ
Σχεδόν κανείς άνθρωπος δεν προβαίνει σε αγορά οποιουδήποτε αγαθού αν δεν νιώθει έστω και ελάχιστο βαθμό εμπιστοσύνης. Ακόμα και να έχει κάνει λάθος. Ακόμα και να εκλογικεύει καταστάσεις ο πελάτης σήμερα καταναλώνει αφού πρώτα εμπιστευτεί. Γι’ αυτό άλλωστε η θετική φήμη μιας επιχείρησης παίζει σπουδαίο ρόλο για την επιτυχία της. Φανταστείτε ποιος από ‘μας θα πάει να φάει σ’ ένα μαγαζί εστίασης όταν θεωρούμε ότι είναι βρώμικο ή όταν έχουμε ακούσει ότι χρησιμοποιεί κακές μη ελεγμένες πρώτες ύλες. Γι αυτό πλέον οι περισσότερες εταιρίες εστίασης διαλαλούν ότι διαθέτουν ISO 22000, HASSP κ.λπ. Αντίστοιχα οι τράπεζες δαπανούν τεράστια ποσά για να δημιουργήσουν ασφαλείς συναλλαγές για τους πελάτες τους. Ποιος από εμάς θα έκανε χρήση της πιστωτικής ή της χρεωστικής του κάρτας αν φοβόταν ότι θα τον χακάρουν και θα του πάρουν τα λεφτά του. Προφανώς τα παραδείγματα είναι ατέλειωτα. Οπότε σημειώστε ότι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια για μια επιχείρηση είναι η εμπιστοσύνη και το καλό όνομα. Να είστε συνεπείς με τους πελάτες σας. Να μην τους κοροϊδεύετε, να μην τους λέτε ψέματα. Θα πουλήσετε μια φορά και μετά θα τους χάσετε για πάντα. Κι αυτούς που ξεγελάσατε αλλά και τους ανθρώπους του κύκλου τους. Αντίστοιχα δημιουργείστε σχέσεις εμπιστοσύνης με το προσωπικό σας. Δώστε τους τα χρήματα που συμφωνήσατε, την ημέρα που έχετε συμφωνήσει. Μην τους ταλαιπωρείτε, μην τους εκμεταλλεύεστε. Το κόστος που θα πληρώσετε θα είναι τεράστιο. Τέλος, δημιουργείστε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες σας. Εκπλήξτε τους. Σε μια αγορά που γέμισε λαμόγια, σε μια αγορά που οι περισσότεροι δεν τηρούν τις συμφωνίες τους, εσείς καλέστε τους να τους πληρώσετε νωρίτερα απ’ ότι συμφωνήσατε. Θα σας λατρέψουν και θα σας στηρίξουν όταν θα τους χρειαστείτε.
7. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΣΑΣ
- Να κυνηγάτε τα καλυτέρα και να είσαστε πάντα προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Μια ολόκληρη γενιά επιχειρηματιών, από το 2008 έως και σήμερα καταστράφηκε γιατί θεωρούσε ότι το πάρτι θα συνεχίζονταν για πάντα. Οι καλύτερες επιχειρήσεις είναι συντηρητικές με τα μετρητά ακόμη και κατά τη διάρκεια των καλών περιόδων. Ακόμα κι όταν τα πράγματα πάνε εξαιρετικά για την επιχείρηση σας, εσείς να περιμένετε και να προετοιμάζεστε για τις βροχερές μέρες.
- Γίνετε ορθολογιστές. Κόψτε τα περιττά κοστολόγια. Πρώτα να κερδίζετε και μετά να ξοδεύετε.
- Πουλήστε αχρησιμοποίητα η περιττά περιουσιακά στοιχειά. Τα χρήματα που θα αποκτήσετε, όσο λίγα κι αν είναι, σίγουρα μπορείτε να τα αξιοποιήσετε καλυτέρα.
- Εάν είστε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, λάβετε μεγάλες προκαταβολές για έργα. Το 50% της προκαταβολής θα πρέπει να είναι το μικρότερο ποσό που θα ζητήσετε για να ξεκινήσει ένα έργο. Το υπόλοιπο 50% θα πρέπει να το λάβετε πριν παραδώσετε τα πάντα. Αλλιώς χέρι με χέρι. Έτσι δεν θα κυνηγάτε κανέναν να σας πληρώσει.
- Αν είστε επιχείρηση που πουλάει προϊόντα να φοβάστε το stock. Τα δεδομένα, οι μόδα, οι τάσεις οι ανάγκες, τα πάντα μεταβάλλονται κι εσείς δεν πρέπει να βρεθείτε με μια γεμάτη αποθήκη με πράγματα που κάνεις δεν θα θέλει να αγοράσει.
- Οργανωθείτε. Μην περιμένετε. Όσο πιο σύντομα στέλνετε ένα τιμολόγιο τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθείτε. Προσφέρετε κίνητρα για την έγκαιρη πληρωμή. Τους κακοπληρωτές πελάτες καλύτερα στείλτε τους στον ανταγωνιστή σας.
- Επενδύστε σε πράγματα που μπορεί να γεννήσουν νέα χρήματα κι όχι σ’ εκείνα που απλώς μπορεί να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία σας.
Στην The Way, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων μπορούν να σας οργανώσουν και να σας βοηθήσουν να καταστρόσετε τη δική σας στρατηγική που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία.