ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ | ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - THE WAY
Σύμβουλος επιχειρήσεων. Πως θα βοηθήσει την δική μου επιχείρηση.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να διαλέξεις το Σύμβουλο που ταιριάζει στην δική σου κουλτούρα και φιλοσοφία. Αυτό πρακτικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρεις έναν σύμβουλο που θα σου λέει «ΝΑΙ» σε κάθε σου σκέψη. Κάθε άλλο. Θα πρέπει να συνεργαστείς με τον Σύμβουλο επιχειρήσεων ο οποίος θα βλέπει καθαρά, θα έχει ψυχρή λογική και θα μπορεί να σε «συνετίζει» όταν συναισθήματα όπως το πάθος, η ανταγωνιστικότητα ή ο θυμός σε κατακλύζουν και θέτεις σε κίνδυνο τη δουλειά σου. Πιο κάτω ακολουθούν 10 σημεία που ένας Σύμβουλος μπορεί να φανεί χρήσιμος και στην δική σου επιχείρηση.
- Ο Σύμβουλος επιχειρήσεων, θα πρέπει να γνωρίζει την δουλειά και να την έχει ξανακάνει. Θα πρέπει να φέρνει καινούρια πράγματα και διαδικασίες στη δουλειά σου. Είναι ο άνθρωπος ή η εταιρία που έχει συσσωρευμένη γνώση που θα σε βοηθήσουν να αναπτυχθείς και να κερδίσεις περισσότερα. Οπότε προσοχή στην επιλογή.
- Ο Σύμβουλος επιχειρήσεων, μπορεί να σε βοηθήσει όταν του πεις ΟΛΗ την αλήθεια. Δεν γίνεται να πας στον μηχανικό αυτοκινήτων για μία βλάβη που παρουσιάζει το αυτοκίνητό σου και να του πεις τα μισά… Αντίστοιχα, εφόσον εμπιστευτείς το Σύμβουλο επιχειρήσεων, θα πρέπει να του ανοιχτείς και να του πεις για τους στόχους σου, την οικονομική σου κατάσταση, τα εμπόδια και τους φόβους σου
- Κάνε ξεκάθαρη συμφωνία. Ποιες είναι οι απαιτήσεις σου. Τι βοήθεια θέλεις από το Σϋμβουλο. Τι ζητάς που δεν μπορείς μόνος να το υλοποιήσεις. Καταγράψτε τη συμφωνία σας. Καταγράψτε και την οικονομική σας συμφωνία.
- Να είσαι τυπικός στις πληρωμές σου και στις συμφωνηθείσες ημερομηνίες. Από τον Σύμβουλο, αυτό που ζητάς είναι γνώση, δημιουργικότητα και προστασία. Δεν θα πάρεις τίποτα από τα παραπάνω αν καταφέρεις να τον ξενερώσεις. Το μυστικό για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις υπηρεσίες ενός Συμβούλου είναι να δει τη δουλειά σου σαν δουλειά του. Χρειάζεται για αυτό να μην είναι ενοχλημένος από τη σχέση σας. Ειδικά αν δεν σκοπεύεις να του «φας» λεφτά πλήρωσέ τον στην ώρα του. Εσύ και η επιχείρησή σου θα βγείτε κερδισμένοι.
- Κόψτε το έργο σε κομμάτια. Δεν χωράνε ασάφειες. Ονομάστε τα project, βάλτε χρονοδιάγραμμα και ιδανικά θέστε και μετρήσιμους στόχους. Μοιράστε τη δουλειά και συμφωνήστε τι ακριβώς θα κάνει ο καθένας.
- Ο Σύμβουλος δεν είναι Θεός και τα λόγια του δεν είναι θέσφατο. Πρέπει να αισθάνεστε ωραία από τη συνεργασία. Θα πρέπει να αισθάνεστε ότι βαδίζετε στο σωστό δρόμο. Διαφορετικά μιλήστε μαζί του κι αν νιώθετε ότι δεν επικοινωνείτε, διακόψτε τη συνεργασία.
- Οι παρεξηγήσεις σκοτώνουν τις σχέσεις. Αν κάτι σας έχει ενοχλήσει από την συνεργασία σας με τον επιχειρηματικό σύμβουλο, μην το κρατάτε μέσα σας. Μιλήστε μαζί του και ξεκαθαρίστε το θέμα. Αλλιώς, οι δεύτερες σκέψεις, θα υποσκάπτουν τη συνεργασία σας και τη δουλειά σας.
- Εξασφαλίστε τη συνεργασία. Συνήθως τα στελέχη που έχουν βολευτεί σε μία κατάσταση, αντιδρούν στις αλλαγές που θα φέρει στην επιχείρηση ο Σύμβουλος. Ξεβολεύονται, ελέγχονται, αναλαμβάνουν νέες δουλειές, αγχώνονται για τη δουλειά τους και το μέλλον τους και αντιδρούν. Φέρνουν εμπόδια και πολύ συχνά δημιουργούν και ίντριγκες ή υποσκάπτουν το Σύμβουλο. Φυσικά όλη αυτή η κατάσταση μόνο στην επιχείρησή σας μπορεί να κάνει κακό. Ξεκαθαρίστε στους συνεργάτες σας ότι αυτή η συνεργασία μόνο οφέλη έχει να φέρει για όλους και κυρίως για εκείνους που θα διαδραματίσουν ρόλο και θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη.
- Διασφαλίστε τις κατακτήσεις σας. Κάνατε δουλειά και τα οφέλη ήδη άρχισαν να φαίνονται στην επιχείρησή σας, από τη συνεργασία σας με το Σύμβουλο. Μην χαλαρώνετε, μην ξεχαστείτε. Μην γυρίσετε στα παλιά. Η διολίσθηση είναι ύπουλο πράγμα και αυτός που κατρακυλά δεν αντιλαμβάνεται πως βρέθηκε στα χαμηλά…
- Σφουγκάρι. Εφόσον η επιλογή του Συμβούλου και η συνεργασία σας αποδείχθηκε πολύ καλή για την επιχείρησή σας, θα πρέπει να έχετε καθαρό ότι δεν θα συνεργάζεστε για πάντα. Είναι αρκετά δύσκολο να πληρώνετε συνέχεια έναν Σύμβουλο Επιχειρήσεων. Οπότε πάρτε ότι περισσότερο μπορείτε από εκείνον και τη συνεργασία σας. Ρουφήξτε γνώση, καταγράψτε διαδικασίες, αντιγράψτε μεθόδους διαχέιρισης. Σίγουρα αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο και η υπεραξία που θα αποκομίσετε από αυτή τη συνεργασία.