ΧΤΙΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ | ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - THE WAY

Έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία σχετικά με το τι είναι απαραίτητο για την επιτυχία της επιχείρησης σας και αλλά τόσα για την επίτευξη επιτυχίας και στη ζωή. Μπορείτε να βρείτε επίσης χιλιάδες άρθρα, συμβούλων επιχειρήσεων, στον ιστό που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Με ένα τόσο ευρύ θέμα και με τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο προκειμένου να κατακτήσουμε την πολυπόθητη ευτυχία, μάλλον είναι δύσκολο να συντάξουμε μια μικρή λίστα που όποιος την διαβάσει θα πετύχει τους στόχους του στις επιχειρήσεις αλλά και στη ζωή. Όλοι μας συχνά σκεφτόμαστε τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε. Στην αρχή κάθε σαιζόν η στην αρχή της χρονιάς γράφουμε λίστες με στόχους, σφίγγουμε αποφασισμένοι τα δόντια μας και μετά … ξαπλώνουμε στον καναπέ μας χωρίς να κάνουμε τίποτα. Είναι κάτι σαν την δίαιτα της Δευτέρας που την διαβάζεις τρώγοντας πίτσα την οποία συνοδεύεις μ’ ένα δροσιστικό αναψυκτικό!

Συνήθως το μεγάλο πρόβλημα είναι πάντα η κινητοποίηση. Καλά τα λέμε, ξέρουμε και τι θέλουμε, κάνουμε σχέδια πως θα φτάσουμε αλλά τελικά δεν σηκώνουμε την άγκυρα. Κάνεις αθλητής δεν κέρδισε κανέναν αγώνα, χωρίς να αγωνιστεί σκληρά. Κανένας στρατιώτης η στρατηγός δεν κέρδισε καμιά μάχη χωρίς να μάχεται με όλες του τις δυνάμεις.

Κανένας σύμβουλος επιχειρήσεων, δεν μπορεί να σε κινητοποιήσει αν δεν έχεις πάθος για την επιτυχία.

Ακολούθουν έξι οδηγίες που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους της ζωής μας και να κατακτήσουμε την πολυπόθητη ευτυχία.

1. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΦΟΒΟΙ

Θέλετε να μάθετε γιατί η επιτυχία σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό εγχείρημα θεωρείται από την κοινωνία τόσο τρομακτικό κατόρθωμα; Διότι όλοι οι άνθρωποι μεγαλώσαμε με το φόβο του άγνωστου και της αποτυχίας. Καθώς λοιπόν υπάρχουν προφανή εμπόδια σε κάθε επιχειρηματική κίνηση, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να ξεπεράσουμε τον φόβο μας και να τολμήσουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται όλη την ημέρα να δημιουργήσουν την δική τους επιτυχημένη επιχείρηση ενώ βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από την ασφάλεια της υπαλληλικής σχέσης. Το δόγμα του «βρέξει χιονίσει…». Ο λόγος για τον οποίο δεν εγκαταλείπουν ποτέ την ασφάλεια ενός μισθού είναι επειδή είναι πολύ φοβισμένοι από το άγνωστο που θα αντιμετωπίσουν με την έναρξη μιας επιχείρησης. Αν θέλετε να διαχωρίσετε τον εαυτό σας από αυτό το πλήθος, θα πρέπει να μάθετε πως να διαχειριστείτε τους φόβους σας. Πως να τολμήσετε.

Θάρρος λένε ότι είναι η αφαίρεση του φόβου από την επιθυμία. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιθυμία τόσο πιο εύκολα νικιέται ο φόβος της αποτυχίας.

2. ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

Συνήθως οι εκκολαπτόμενοι επιχειρηματίες μιλούν ξανά και ξανά για το πως μια γνωστή εμπορική μάρκα ξεκίνησε κάποια στιγμή στο υπόγειο ή το γκαράζ ενός σπιτιού και κατάφερε να γίνει παγκοσμίως γνωστή. Τίποτε από αυτά δεν είναι ψέμα. Βέβαια υπάρχουν αντίστοιχα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο που δεν έκαναν βήμα από όπου κι αν ξεκίνησαν. Κι όσο λαμπρά κι αν είναι αυτά τα παραδείγματα δεν πρέπει να μας τυφλώνουν δημιουργώντας μας ρομαντικές αντιλήψεις ενώ βρισκόμαστε σ’ ένα σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα είναι, ότι κάθε επιχειρηματική κίνηση απαιτεί κεφάλαια. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι που διαθέτουν 30.000€ θέλουν να κάνουν επιχείρηση με κόστος 50.000€. Γιατί αυτοί που διαθέτουν 80.000€ θέλουν να επενδύσουν σε μια επιχειρηματική ιδέα που θα τους στοιχίσει 120.000€ και ούτω καθ’ εξής. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μόνο οι πλούσιοι θα πρέπει να δημιουργούν επιχειρήσεις. Αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να ξεκινάτε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και μικρότερο ρίσκο.

3. ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΜΕΣΑ ΣΑΣ

Μόλις τελικά καταφέρετε να υπερνικήσετε τους φόβους σας και κάνετε το άλμα για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, έχετε ήδη αρχίσει το ταξίδι να γίνετε ένας ξεχωριστός ηγέτης. Κανείς από τους μεγάλους παγκόσμιους κολοσσούς δεν αναπτύχτηκε βασιζόμενος σε έναν άνθρωπο. Τίποτα δεν θα είχε καταφέρει ο ευρηματικός και διορατικός Bill Gates αν είχε συνεχίσει με μια μοναχική πορεία. Άντε ίσως στην καλύτερη περίπτωση, να είχε ένα γραφείο και να πούλαγε δουλειές σε μεγάλες εταιρίες πληροφορικής. Μόνο όταν κάποιος εμπνεύσει άλλους ανθρώπους να τον εμπιστευτούν και να ακολουθούσουν το όραμα του μπορεί να πάει πολύ μακριά. Άλλωστε υπάρχει ένα γνωμικό που λέει: «μόνος σου μπορείς να πας γρήγορα, με την ομάδα μπορείς να φτάσεις πολύ μακριά».

4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΙ ΑΔΡΑΞΤΕ ΤΕΣ.

Δεν αρκεί να ονειρεύεσαι. Πρέπει να προσπαθείς να κατακτήσεις τα όνειρα σου. Πρέπει χωρίς παρέκκλιση να παλεύεις να πλησιάσεις τους στόχους σου. Πρέπει να δημιουργείς γύρω – γύρω την παγίδα που θα πέσει μέσα η ευκαιρία όταν θα περνάει. Θα πρέπει να είσαι ξύπνιος και σε εγρήγορση. Θα πρέπει να ξέρεις να ξεχωρίσεις την ευκαιρία. Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, από την άλλη πλευρά, βρίσκει συνεχώς τρόπους να δημιουργεί κέρδη και νέες ευκαιρίες κάθε μέρα. Υπάρχει μια μικρή ιστορία που λέει : "όταν η ζωή σας δίνει τα λεμόνια, κάνετε λεμονάδα" αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που μπορεί να σας βοηθήσει να ωθήσετε μπροστά την επιχείρηση σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν τη λεμονάδα και θα την πιουν οι ίδιοι για να δροσιστούν. Ένας αληθινός επιχειρηματίας θα κάνει λεμονάδα και θα την πουλήσει σε όσους δεν έχουν λεμόνια. Έπειτα θα χρησιμοποιήσει τα κέρδη για να αγοράσει περισσότερα λεμόνια η να οργανώσει την επιχείρηση του.

5. ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Μιλήσαμε νωρίτερα για την ανάγκη να μετουσιωθεί κάθε επιχειρηματίας σε ηγέτη. Ένα από τα μεγαλύτερα και ιδανικότερα χαρακτηριστικά του ηγέτη είναι η ανάπτυξη των ανθρώπων της ομάδας του. Είναι δεδομένο ότι όταν ξεκινάει κάποιος μια επιχείρηση, θα είναι ο άνθρωπος «μπάντα» ο one man show. Στην συνεχεία όμως προκειμένου να βρει χρόνο να σκέπτεται, να οραματίζεται, να δημιουργεί και να εμπνέει θα πρέπει να μαζέψει γύρω του εξαιρετικούς συνεργάτες που ταιριάζουν στην κουλτούρα του και στην φιλοσοφία του. Επενδύστε σ’ αυτούς τους ανθρώπους και προσπαθήστε να τους αναπτύξετε και να τους δώσετε κίνητρα. Είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα σας προδώσουν. Δεν πειράζει. Αυτή είναι η ζωή. Καταπιείτε την πίκρα σας και συνεχίστε. Εννοείται ότι δεν μιλάμε μόνο για συνεργάτες. Σήμερα μπορείς να δουλεύεις με εξωτερικούς συνεργάτες και να παίρνεις μόνο τα οφέλη πληρώνοντας πολύ λιγότερα χρήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και οι ξεκάθαρες συμφωνίες.

6. ΑΠΟΤΥΠΩΣΤΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΣΑΣ

Μέχρι τώρα έχουμε συζητήσει μερικές από τις σημαντικότερες έννοιες που αποτελούν βασικά θεμέλια για την δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Βεβαίως για τον καθένα άνθρωπο και κατ’ επέκταση και τον καθένα επιχειρηματία η επιτυχία ορίζεται διαφορετικά. Τι είναι άραγε η επιτυχία; Είναι τα χρήματα, οι πωλήσεις, η δόξα, η αναγνωσιμότητα, η επιρροή που έχουν οι πράξεις σας πάνω στο περιβάλλον γύρω σας; Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να αποτυπωθούν μετά από φιλοσοφική αναζήτηση και ενδοσκόπηση το όραμα και οι αξίες της επιχείρησης. Αφενός το όραμα θα είναι οδηγός μας για να γίνει ξεκάθαρο που θέλουμε να φτάσει η επιχείρηση μας και οι αξίες θα είναι ο τρόπος που θα πορευτούμε στο δύσκολο κόσμο των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις συνήθως δεν διαφέρουν στα προϊόντα τους αλλά διαφέρουν κυρίως στο όραμα και στις άξιες τους.

Οι Σύμβουλοι επιχειρήσεων της The Way, μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε με ασφάλεια τη δική σας επιτυχημένη επιχείρηση.