ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΔΙΚΤΥΟ FRANCHISE | ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - THE WAY

Με τα λεφτά που έχεις.

Μετά από τόσα χρόνια στον χώρο, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί κάποιος που διαθέτει 40.000€ επενδύει σε ένα δίκτυο που η επένδυση ανέρχεται σε 60.000€. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος που διαθέτει 80.000€ επενδύει σε ένα δίκτυο που απαιτούνται 120.000€ και ούτω κάθε εξής. Είναι άραγε ο μαζοχισμός που εκφράζεται σε κάθε αγορά; Είναι η ανάγκη για την έκρηξη της σεροτονίνης που μας προσφέρει κάθε μεγάλη αγορά; Δεν ξέρω. Σας το είπα άλλωστε. Αυτό που ξέρω όμως αυτή η συμπεριφορά είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η χώρα μας και οι κάτοικοί της βρίσκονται σ’ αυτήν την δεινή θέση. Είναι η ίδια συμπεριφορά του Super Market που πήγαμε για λίγα πράγματα και ξοδέψαμε τριακόσια ευρώ, είναι ο λόγος που γεμίσαμε δάνεια και τα περισσότερα νοικοκυριά γίνανε όμηροι των τραπεζών. Αν λοιπόν δεν θέλετε να γίνετε σκλαβάκια μιας τράπεζας ή ενός Δικαιοπαρόχου καλό είναι να κάνετε βήμα μέχρι εκεί που φτάνουν τα ποδάρια σας και λίγο λιγότερο.

Με τις δυνατότητες που έχεις.

Δεν κάνουν όλοι για όλα. Αφήστε τους εγωκεντρισμούς. Εδώ πάμε να κάνουμε δουλειά ν’ αλλάξουμε προς το καλύτερο τη ζωή μας. Αν σ’ αρέσει να δουλεύεις λίγες ώρες, σίγουρα η εστίαση δεν κάνει για σένα. Είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ένταση εργασίας. Δηλαδή, πολλές ώρες, πολλές μέρες και σκληρή, απαιτητική δουλειά. Αν έχεις μεγαλώσει (sorry) αλλά δεν κάνεις για την πρώτη γραμμή. Κάποτε οι μπάρμεν και οι σερβιτόροι έπαιρναν σύνταξη από τη δουλειά τους. Δυστυχώς σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε νέα παιδιά σ’ αυτά τα πόστα και μάλλον δεν θα μας αρέσει να δούμε μεγαλύτερους ανθρώπους να παιδεύονται. Από την άλλη αν δεν σ’ αρέσει η μόδα γιατί καλό μου παιδί θέλεις ν’ ασχοληθείς με ρούχα, αρώματα κ.λπ Εσύ πρέπει να είσαι η ψυχή του μαγαζιού, εσύ θα πρέπει να μπορείς να βρεθείς σε κάθε πόστο, να οδηγήσεις, να υποστηρίξεις, να αντικαταστήσεις υπαλλήλους και να κερδίσεις πελάτες. Στην δουλειά μας περνάμε τον περισσότερο χρόνο της ζωής μας. Δεν μπορεί αυτό να είναι καταναγκασμός. Πρέπει να ξυπνάμε το πρωί και να πηγαίνουμε με χαρά στη δουλειά μας. Πρέπει να νιώθουμε ότι κάνουμε το χόμπυ μας, διαφορετικά αν εργαστούμε σε έναν τομέα που δεν μας ταιριάζει ή δεν μας αρέσει, περιορίζουμε τις πιθανότητες επιτυχίας και μάλλον θα είμαστε δυστυχισμένοι.

Με τους στόχους που έχεις.

Πρέπει, πριν ξεκινήσεις την οποιαδήποτε συνεργασία, να θέσεις ξεκάθαρους στόχους όσον αφορά τα κέρδη που προσδοκάς. Οι στόχοι αυτοί, προφανώς θα πρέπει να είναι επιτεύξιμοι κι όχι τύπου «θέλω να κερδίσω το τζόκερ». Αν μια επιχείρηση franchise που θέλεις να υλοποιήσεις, δεν μπορεί να σου προσφέρει τα εισοδήματα που επιθυμείς, καλύτερα να μην προχωρήσεις για να μην απογοητευτείς, να μην παιδευτείς αλλά και να μην παιδέψεις τους ανθρώπους και την εταιρία (Franchisor) που σε δέχτηκαν κοντά τους. Μελέτησε με φειδώ και προσοχή το επιχειρηματικό μοντέλο και αν είναι κοντά στους στόχους σου προχώρα, διαφορετικά ψάξε κάτι άλλο.

Με την υποστήριξη που έχεις

Σ’ αυτή τη ζωή δεν είμαστε μόνοι. Επίσης η ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την δουλειά μας. Είναι στ’ αλήθεια σημαντικός παράγοντας επιτυχίας η υποστήριξη από δικούς μας ανθρώπους. Θυμηθείτε το αρχαίο «Ανδρός επιφανούς, λάθος γυνή τάφος». Θυμηθείτε και το νεότερο «Πίσω από έναν επιτυχημένο άντρα βρίσκεται μια πολύ καλή σύζυγος». Φυσικά δεν μιλάμε μόνο για συζύγους ή για συντρόφους, για παιδιά, για γονείς κ.λπ. Πολύ δύσκολα θα τα καταφέρεις αν δεν έχεις την στήριξη των δικών σου ανθρώπων. Στις επιχειρήσεις δεν είναι τα πάντα ρόδινα. Θα έρθουν και δύσκολες ώρες. Εκεί ρειάζεσαι την στήριξη και την βοήθεια των ανθρώπων που εμπιστεύεσαι. Χρειάζεσαι οικονομική ή/ και ηθική συμπαράσταση. Αυτοί οι κοντινοί σου άνθρωποι δεν θα σε άφήσουν να λυγίσεις, να απογοητευτείς ή να τα παρατήσεις. Αυτοί οι άνθρωποι που σ’ αγαπάνε θα σε βοηθήσουν να δεις τα πράγματα πιο καθαρά κυρίως στα δύσκολα, κυρίως όταν εσύ έχεις θολώσει.